Home

Business at University

Contact

over

interesse

BAU 2019

Groosman 09.30-12.30 Berlage I Wij geloven dat het de taak van de architect is om niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst te bouwen. Hoe integreer je het onbekende terwijl de door jou ontworpen ruimtes ook in het huidige tijdperk goed functioneren? En wat betekent dit is een sociale context waarin alle interactie maar blijft veranderen? We willen jou graag meenemen in een droomreis naar de toekomst over het ontwerpen van gebouwen voor de volgende generatie.
Rijksvastgoedbedrijf 09.30-12.30 Berlage II De gemeente Zwolle is volop bezig met de herontwikkeling van de leefomgeving langs de Singel. Woon- en werkklimaat worden op elkaar afgestemd. In het gebied staat een overheidsgebouw dat verkocht wordt. Het Rijksvastgoedbedrijf en Atelier Rijksbouwmeester werken samen met de gemeente aan het opstellen van een plan om dit rijksgebouw een nieuwe functie te geven die past binnen de gewenste omgeving. Het op te stellen plan is de laatste schakel van deze gebiedsontwikkeling. Wat draag jij bij? Wij dagen jou uit om mee te denken! Bij transformatie of verkoop van rijksvastgoed zijn veel belangen gemoeid. Van gebruikers tot omwonenden. Tijdens de workshop wordt gekeken naar de rol van het Rijksvastgoedbedrijf en de samenwerking met andere partijen. Er wordt een eerste stap gezet als bijdrage voor een document waarin uitgangspunten voor een (her-)ontwerp van het overheidsgebouw worden geformuleerd. Komen jouw ideeën in die nota van uitgangspunten?
Witteveen + Bos 14.00-17.00 Berlage I We dagen je uit om buiten het bekende terrein te denken en nodigen je uit om mee te doen aan de casus van Witteveen+Bos! In deze casus werk je samen met je groepsgenoten aan de multidisciplinair ontwerp voor het Nederlands paviljoen voor de World Expo 2020 in Dubai. Innovatie en duurzaamheid zijn essentieel! Witteveen+Bos is een bedrijf dat consultancy en engineering services aanbiedt over de hele wereld en op allerlei vakgebieden: infrastructuur, water, milieu, gebiedsontwikkeling en constructie. Onze multidisciplinaire aanpak van projecten is een mooi kenmerk van hoe wij graag dingen aanpakken. Voor deze casus maakt het niet uit of je een constructeur, project manager, architect of duurzaamheidsexpert bent - alle disciplines zijn meer dan welkom om samen hun kennis in te zetten om een ‘out of the box’ ontwerp te maken. Neem alsjeblieft je laptop en ander presentatiemateriaal mee als je mee doet op 25 maart. We hopen je dan te zien!
BenthemCrouwel Architects 14.00-17.00 Berlage II Benthem Crouwel vindt het belangrijk om steeds in overleg en samenwerking met de klant en andere stakeholders naar oplossingen voor problemen te zoeken. Het recent opgeleverde project Goede Doelen Loterijen in Amsterdam is daar een goed voorbeeld van, maar ook de Noord/Zuidlijn is alleen al door de lange looptijd (zo’n 20 jaar) een voorbeeld van het aangehaakt blijven bij alle partijen. Deze benadering is kenmerkend voor de werkwijze van Benthem Crouwel Architects. In deze workshop willen we door middel van brainstormtechnieken oefenen hoe je op een creatieve manier een probleem oplost en daarbij de klant en andere stakeholders betrekt. We baseren ons op het boek Integrated Creative Problem Solving van Jan Buijs en Han van der Meer en gebruiken hun technieken als divergeren, clusteren, selecteren en rollenspelen. We staan open voor ideeën: it is easy to kill an immature idea. Deze workshop wordt gegeven door: - Lavinia Spruit (alumni TU-Delft Bouwkunde en architect bij Benthem Crouwel); - Sophie Dikmans (alumni TU-Delft Bouwkunde en assistent ontwerper bij Benthem Crouwel) - Sophie Hengeveld (master student TU-Delft Bouwkunde en assistent ontwerper bij Benthem Crouwel).
Plein 06 14.00-17.00 Zaal E Rotterdam staat voor een grote woningbouw opgave. 18.000 woningen erbij in 4 jaar tijd. Hoe kun je de stad leefbaar houden en voorkom je dat alle open (sport) veldjes worden ingenomen. Stedenbouw wordt complex en gebouwd. Openbare ruimtes lopen horizontaal en verticaal in elkaar over. We organiseren een ontwerpatelier rondom één van onze projecten met verschillende experts van ons team. Van stedenbouwkundige tot landschapsontwerpers, met specialisaties in klimaatadaptie, circulariteit en inclusiviteit . Aanwezig zijn ook de ontwikkelaar en de gemeente. We nodigen jou daar graag bij uit om vanuit jouw talent of ontwerpkracht mee te ontwerpen. Precies zoals wij dat op ons bureau zouden doen, waarbij jij wat kan leren van ons en wij van jou!
Cityförster 14.00-17.00 Zaal J De casus die wij zullen behandelen is een project waar wij op het bureau ook mee bezig zijn. Momenteel zijn wij bezig met de constructie van een groot hybride gebouw in het stadscentrum van Fier, de derde grote stad in Albanië en een belangrijke industrie- en landbouwstad. Als een herinnering van de communistische geschiedenis van de stad, ligt er een raar gevormd, driehoekig stuk grond naast het door ons ontworpen gebouw. We zijn benaderd door de eigenaren om een voorstel van een ontwerp te maken op dit stukje grond. De uitdaging is om een gepaste vorm voor het gebouw te vinden, binnen de beperkingen van een dichte stadse bebouwing. Een programma dat de prominente locatie van het gebouw weerspiegelt maar ook commercieel aantrekkelijk is, een dialoog kan starten met de bebouwde omgeving (een park, plaza en ons eigen nieuwe gebouw).

INHOUD CASUSSEN

25 Maart 9.00 Tot 17:00 Aan de hand van een casus leer je verschillende taken en dagelijkse bezigheden van een bedrijf kennen aan de hand van een probleem of opdracht binnen hun bedrijf. Elk bedrijf heeft een specifieke casus gemaakt voor BAU en ze kijken uit naar een samenwerking. De casussen zullen plaatvinden in kleine groepen op de faculteit Bouwkunde. Op deze pagina vind je de inhoud van elke casus die op 25 maart word georganiseerd.

NL - EN

D.B.S.G. Stylos

Faculteit Bouwkunde

Julianalaan 132-134

2628 BL Delft

BG.midden.110

BAU - 2018